Gå til hovedinnhold

Pappa

Pappa

Til minne om min første trener. Ord i en begravelse.

Pappa har levd et rikt liv.

Det vet vi. For han var så mye.

Lærer. Ektemann. Hundeeier. Far. Morfar. Farfar. Bror. Onkel. Bestevenn. Kollega. Poet. Forfatter. Forteller. Tallknuser. Instruktør. Miljøaktivist. Gartner. Steinbygger. Oppvigler. Motivator. Organisator. Trener. Spydkaster. Båteier. Oppfinner. Drømmer.

Ikke hver for seg. Ikke periodevis, stykkevis og delt. Men samtidig. Fullt og helt. All inn. Med hjertet i alt. Ingenting blir helt uten at du går helt inn i det. En ungdomsklubb. En skøytebane av kunstis. Volleyballtrening i skolegården. Teknikktrening med steiner. Skuespill på skolen. Norskundervisning med eget læreverk. Steingjerde rundt eiendommen. Staudebed i bakhagen. 

Om pappa kunne ha sagt noe, skrevet noe, talt noe om robotiseringen av samfunnet, av velferden, av det mellommenneskelige, ville han buldret og braket og harselert og protestert og på poetisk vis løftet frem dedikasjonen, det hele hjertets betydning, det opprinnelige menneskets metode; nærhet til saken, medmenneskelig identifisering, den andre person som speilbilde, din neste som deg selv.

Et ekte steingjerde bygges med kjennskap og nærhet og rå muskelkraft og klar tanke og bevisst bruk av den menneskelige berøringssans. Skal den flate siden vendes opp og den runde siden ut eller den runde ned og flate siden opp? Skal den minste steinen ytterst og den største steinen midt i og skal den rue flaten møte den myke flaten eller skal den rue settes mot den rue? Skal den store steinen med den hvite undersiden være hjørnesteinen, og skal den mørke grå hvile på den lyse grå der i enden av plenen? 

En elev i en rolle i en skolerevy på en scene i en gymsal, er like viktig som en skuespiller i et skuespill på en nasjonal scene, ingen rolle kan spilles uten å pugge, uten å forstå, uten å tolke, uten å leve seg inn i, uten å kunne fremføre hver eneste replikk, feilfritt, i søvnens dype tilstand, med største troverdighet. Ingen kan gå på scenen uten å vite at de er den de spiller. Ingen skal stotre og glemme og miste replikker og forminske sin verdighet. Tvert imot. De skal vokse. Mestre. Få innsikt. Få ære.

All in. Dedikasjon.

Bare husk den gang yngstesønnen falt på isen. Han falt bakover. Etter en evig jakt på en åpen skøytebane. Et sted å boltre seg. Skyve den blanke egg gjennom frossent vann. Men overalt ble familiefaren jaget bort. De kom de løpende. Stengt. Ikke for folk flest. Betal. Kontingent. Yngstesønnen falt, slo bakhodet, ble blind. Ikke lenge. Ikke for alltid. Men likevel en gang for mye. Og lenge nok til at pappa fikk åpnet sine. Han kunne ikke sette seg ned. Folket trengte en plass å skøyte. Skli på isen som Hjallis. Rolf Falk Larsen. Eric Heiden. Folk trengte det. Så da aksjonerte han. Tok grep. Laget en folkeaksjon. Sørget for, sammen med venner og kollegaer, at Stavanger fikk sin kunstisbane.

Og husk livet i gaten da han arrangerte idrettsstevne for alle ungene. Lengdehopp i sandkassen, tilløp nedover den vesle asfaltbakken, med sats rett foran kantsteinen, eller kappløp rundt nullen, på tid, selvfølgelig, og sekstimeteren, så klart, og spydkast på industri-marken, ja, han hadde sitt eget tilløp liggende ved grusveien der nede, en rull med tartan som han klarte å få tak i.

All in. Med hjerte i alt. Aldri stykkevis og delt.

La barn få bruke kroppen. Sommer. Høst. Vår. Vinter. I skolegården, i gaten, på løkken der borte, i skogen, la barn lære seg turens fortryllelse, gi dem blikket for småblomstenes skjønnhet og lær dem å lytte til fuglesang. Ingen kunne rusle en reise som pappa. Med oppslagsboken om markens grøde på innerlommen, tok han barnebarna i hånden, de små i hans store, gikk ned trappen i Forane åtte og begynte å gå. Om det regnet, stanset de sannsynligvis ved kummen utenfor Forane elleve. For der kunne du høre Plipp og Plopp snakke nedi vannmassene. Kanskje kom de helt til Frøystad gård. Eller til Forusstranden, der hvor krabbene hvilte under steinbryggen på varme sommerdager, et snøre og litt blåskjell og slik satt de og ventet, og ventetid var læretid om livet fjæra, den store fortellingen med små ord, ikke sant, og solen i nakken varmet så herlig, og, se der, der er et Vikingskip, ser du, kanskje de har kommet for å hente Gauseldronningen?

Pappa brukte opp. En gang laget jeg en tittel, Se mitt kjøkken, lød den. Det var pappas kjøkken, det ble brukt opp. Ingenting ble byttet ut. Hvorfor bytte noe som virker, sa han, og var på den måten en stille miljøaktivist. Med sitt liv pekte han på viktige verdier. Forbruk var ikke hans greie. Nøysomhet er mer passende. Han kastet ikke annet enn spyd. Han komposterte. Han høstet egne poteter. Og bringebær. Og jordbær. Og hyllebær og hylleblomst. Og han mestret nytelsens kunst. En brødskive med gammelost. En kaffekopp i solveggen. En varm stein å sitte på. De små ting ble så store i hans liv. Og dermed også i våre liv. Han lærte sin livskunst til oss. Til barnebarna. Til elevene sine. Til de han møtte på sin vei. Og han skrev. Han ble aldri tom for ord.

Dedikasjon. Det hele hjertets betydning.

Vi, hans nærmeste, barna, vi møtte dedikasjonens disipler, pappas elever, for eksempel. Er du sønn til Aasen? Hei, hun er datteren til Aasen. I byen. På skolen. I butikken. I hovedstaden. I hallen. En jente, en gutt, en gjeng fotballspillere, en turner, en ishockeyspiller, en hundeeier. Og de viste alltid begeistring da de skjønte at han var vår far. Ja, han tente lyset i deres øyne. Det som gløder i engasjement.

Jeg vil egentlig si så mye mer. Om spydtreneren. Om oppfinnelsene. Om tippesystemene. Om Oscar. Om de lange turene. Om kutteren og oselveren. Om pappas seilas. Om kjærlighet. For pappa elsket mamma. Omsorgen, bekymringen, beundringen, irritasjonen - kjærligheten til mamma rommet alt. Slik kjærlighet gjør. Kompromissløs kjærlighet. Evig kjærlighet.

Jeg undrer meg over sorgen. Den er så annerledes enn jeg visste om. Den er ikke bare tårer. Den er fysisk. Den er kropp. Den er tanke. Den er stein. Den er liv i en grein. Den er duften av gran. Den er lyden av bølger. Den er motvind.

Pappa søkte den perfekte motvind. Spydet i bane mot vinden, flytende på motstandens sus.

Pappa. Du har sendt ditt siste spyd av gårde.

 

Forus, 9.12.18-15.1.19

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Virusprøvelser

Jeg pleide å være trener. Etter nesten et tiår på parketten, kastet jeg inn håndkleet. I tiden etterpå skrev jeg "En treners bekjennelser". Jeg måtte det, jeg måtte skrive meg tom. Ett kapittel handler om en stor forstyrrelse. Pandemien. I mars er det fem år siden alt stengte ned. Her er refleksjonene mine.   Å trene noen er å oppdra. Å trene noen er å villede. Å trene noen er å feile. Å trene noen er å veilede. Å trene noen er å rette opp igjen. Jeg våger å si det slik. En treners oppdrag er å forme barnet, ungdommen, de unge voksne. Og å forme er å være bevisst seg selv, å speile sitt ego i idrettsverdiene, stadig å ransake seg selv, å løfte opp hvert eneste slør, å fjerne hvert eneste avvik, for, om mulig, å kunne være et verdig forbilde. I all menneskelig dybde og høyde og sårbarhet og styrke.  Og treningshverdagen endret seg. På mange vis, og over tid. Nye spillere kom til. Sterke spillere på alle vis. Laget utviklet seg. I tøffe tiders kjølige etterslep. Fo...

Humlefortellingen

Festemor, se, sier Michael. Ja, det er en Ford, Michael, svarer bestemor. Festemor, løfte opp, sier Michael. Å, vil du løftes? svarer bestemor. Nei, nei, sier Michael, og stopper, bøyer seg ned, og ser en liten meitemark sno seg i regnpytten fra i går. Tenk å rusle slik, hånd i hånd med minstemann, denne underfulle pjokken, Michael Speilvendt , tenk å rusle slik, i begynnelsen av et år, tilknyttet hverandre, en bestemor og et barnebarn, en slektens føljetong, tenk å kjenne hendenes varme flyte fra den ene flaten til den andre, som en magisk kilde, det pulserende blodets kraft buktende i kroppens indre berg- og dalbaner. Steg for steg går de, noen ganger vaggende som ender, andre ganger løpende som villhunder, pekende og snusende og snakkende og syngende, na, na, na, bæ, bæ, bæ, til rytmen av usette hjerteslag, i stigende vårsol, langs kjente stier i nabolagets boble.   Michael, se fjellrekken der nede ved sjøen, sier bestemor, hun løfter blikket og lar lyset gløde i hele hj...

A man will live forever

  De skulle ikke gå den veien, det vesle firspannet, de gjorde jo aldri det, på sin hverdagsvei til barnehagen, denne ørlille verden litt bortenfor hjem og nabolag, ikke denne dagen heller, i ruskevær og desembermodus, med kronisk snuelag, seiglivet fantasi og fortellingslyst på sensorisk tomgang, barnehagepoden på sin vesle tohjuling, ettåringen i vogn, og bestemor med sin bøllete bestevenn i bånd rundt livet. De gikk rett frem, særlig nå, i mørketidens mausoleum, hvor all utsikt er begrenset og bevegelsesmønsteret sterkt redusert, når all utferdsel handler om å komme frem, frem, ikke oppleve, sanse, observere, eller; de går målrettet, men de ser likevel etter julestjernen og samtaler lett om julenissens treningstur i universets ville landskap, med minst hundre tusen reinsdyr, for å klargjøre dem for den store den julaftenferden, og de ser på kråkene og skjærene og hører fuglenes klang fra de nakneste busker, nakne busker? Bestemor, hvorfor faller bladene av trærne? Jo, veslegut...