Gå til hovedinnhold

Maria Maradona

Sommerfortelling

Maria Maradona

- Kjæledyret mitt, kom frem, hvor gjemmer du deg? Maaaria Maradonaaa?
Han synger sin setning, lys og lett og kjærlig i stemmen, kompis med småkryp, alt er mulig for minstemann. Dagen er på hell. Maria Maradona bor i et plastikkglass, men skal flytte, over i et syltetøyglass med lokk og hull i lokket, minstemann heller bladene ut og finner ikke Maria Maradona. Hun, eller han, er borte, etter en lang dag i menneskebarnets varetekt, flyttelasset er tømt ut på terrassebordet, Ryfylke er en perle i Guds smykke, Stillhetens øy i kveldsmodus, blad etter blad undersøkes, men intet kjæledyr å se, poden sukker, oppgitt, lei, mor forklarer om naturens frie kryp og vinger og sier at det best slik, ikke sant, MM har det bra nå, helt fri, uten bånd, uten menneskelige heftelser, minstemann sukker, tar hånden gjennom håret, myser mot en lav julisol, og rister på hodet. En lang dags ferd mot kveld er snart over, snart, bladene samles, glasset settes bort, Maria Maradona, min venn, hvor er du hen?
For slik begynte dagen: Under en blå stripe hviler Stillhetens øy. Tordenskyer samler seg i sørvest, solen bruker albuene og presser skylaget bort og strekker seg hensynsfullt ned mot familieferiefolket som rusler nedover bondens tørrlagte mark, mot havet, mot sjøkanten, mot bryggen som ingen bruker. Enkel matpakke i piknikkurven, en blå balje til søskenflokkens fiske- og krabbefangst, to solstoler til mor og far, kaffe i den røde Ikeatermosen, to blomstrete kopper, en flaske isvann, salami, sprutesyltetøy, oppskåret hvitost. I all enkelhet, sommer, i all enkelhet inntar vi din frihet. Varm fønvind kjærtegner kroppens ytre anliggender. En hjemmeværende sauemor bruser med ullen i møtet med feriefamiliens hund, en uventet inntrenger midt i markens herlighet. Bondejenta, lys og lett på foten, ung og glad og frimodig, hun som er fastboende, tremenningen til søskenflokken fra byen, klapper i hendene, husj, vekk, og sauemor skifter mening og retning og bjelleklangen er sommerens velkjente sang, bæ, bæ, lille lam, kom hit, og lammeflokken løper etter sin bjellemor, mat, kan vi få mat, mor, kan vi, og de stikker snuten mot juret hennes og halene er frydens motorer som vibrerer og signaliserer ren nytelse.
- Du trenger ikke være redd, sier bondejenta,
- sauen gjør ingenting med hunden, den bare skremmer litt for å vise hvem som bestemmer, sier bondejenta, med et smil om munnen, og hun løper nedover, mot veien, mot bryggen som ingen bruker, mot sjøbad og svaberg og den blå himmelstripen er en velsignelse, en himmelsk sommerhilsen fra Vårherre, i all enkelhet takker vi for stunden her på jord, i all enkelthet og glede, og minstemann fanger en flyvende bille.
- Maaaria Maradonaaa, synger han, og kaller på sin venn.
Bryggen som ingen bruker er omkranset av kratt og skog og bærbusker. Coccinella kaprer seksåringens oppmerksomhet, luften summer og suser, Stillhetens øy er et naturlig habitat for alle arter.
- En marihøne, mamma, se, og han åpner de små nevene varsomt, et sårbart skaperverk er i hans varetekt, rød med sju sorte prikker, coccinella septempunctata, hun har vært her så lenge, Maria fly-fly, en uforanderlig ingrediens i sommerlivets letthet, år etter år, generasjon etter generasjon, vi er alle berørt av hennes uskyld, ønsk deg et eventyr, i ditt indre, ikke sant, du husker ønskene, de du hvisket, i ditt indre, til en ytre tilhører, en fe, en Marihøne, gi meg en solbær-is i morgen, jeg ønsker meg en solbær-is, og fred på jorden, coccinella septempunctata, en mystikkens mester, liten, sårbar, rød som blodet, minstemann går i spor, som deg og meg, som vi, den gang, du vet, og han kobler henne til sin samtid, Maradona, fotball, Brasil, Argentina, verdensmesterskapet, og han bærer mysteriet hjem, fra sjøkanten til toppen av Stillhetens øy.
- Du skulle jo bo i glasset, Maria Maradona, hvisker han. 

Populære innlegg fra denne bloggen

Virusprøvelser

Jeg pleide å være trener. Etter nesten et tiår på parketten, kastet jeg inn håndkleet. I tiden etterpå skrev jeg "En treners bekjennelser". Jeg måtte det, jeg måtte skrive meg tom. Ett kapittel handler om en stor forstyrrelse. Pandemien. I mars er det fem år siden alt stengte ned. Her er refleksjonene mine.   Å trene noen er å oppdra. Å trene noen er å villede. Å trene noen er å feile. Å trene noen er å veilede. Å trene noen er å rette opp igjen. Jeg våger å si det slik. En treners oppdrag er å forme barnet, ungdommen, de unge voksne. Og å forme er å være bevisst seg selv, å speile sitt ego i idrettsverdiene, stadig å ransake seg selv, å løfte opp hvert eneste slør, å fjerne hvert eneste avvik, for, om mulig, å kunne være et verdig forbilde. I all menneskelig dybde og høyde og sårbarhet og styrke.  Og treningshverdagen endret seg. På mange vis, og over tid. Nye spillere kom til. Sterke spillere på alle vis. Laget utviklet seg. I tøffe tiders kjølige etterslep. Fo...

Humlefortellingen

Festemor, se, sier Michael. Ja, det er en Ford, Michael, svarer bestemor. Festemor, løfte opp, sier Michael. Å, vil du løftes? svarer bestemor. Nei, nei, sier Michael, og stopper, bøyer seg ned, og ser en liten meitemark sno seg i regnpytten fra i går. Tenk å rusle slik, hånd i hånd med minstemann, denne underfulle pjokken, Michael Speilvendt , tenk å rusle slik, i begynnelsen av et år, tilknyttet hverandre, en bestemor og et barnebarn, en slektens føljetong, tenk å kjenne hendenes varme flyte fra den ene flaten til den andre, som en magisk kilde, det pulserende blodets kraft buktende i kroppens indre berg- og dalbaner. Steg for steg går de, noen ganger vaggende som ender, andre ganger løpende som villhunder, pekende og snusende og snakkende og syngende, na, na, na, bæ, bæ, bæ, til rytmen av usette hjerteslag, i stigende vårsol, langs kjente stier i nabolagets boble.   Michael, se fjellrekken der nede ved sjøen, sier bestemor, hun løfter blikket og lar lyset gløde i hele hj...

A man will live forever

  De skulle ikke gå den veien, det vesle firspannet, de gjorde jo aldri det, på sin hverdagsvei til barnehagen, denne ørlille verden litt bortenfor hjem og nabolag, ikke denne dagen heller, i ruskevær og desembermodus, med kronisk snuelag, seiglivet fantasi og fortellingslyst på sensorisk tomgang, barnehagepoden på sin vesle tohjuling, ettåringen i vogn, og bestemor med sin bøllete bestevenn i bånd rundt livet. De gikk rett frem, særlig nå, i mørketidens mausoleum, hvor all utsikt er begrenset og bevegelsesmønsteret sterkt redusert, når all utferdsel handler om å komme frem, frem, ikke oppleve, sanse, observere, eller; de går målrettet, men de ser likevel etter julestjernen og samtaler lett om julenissens treningstur i universets ville landskap, med minst hundre tusen reinsdyr, for å klargjøre dem for den store den julaftenferden, og de ser på kråkene og skjærene og hører fuglenes klang fra de nakneste busker, nakne busker? Bestemor, hvorfor faller bladene av trærne? Jo, veslegut...